World Of Warcraft, WoW Pointer 13

Saturday, September 24, 2011

Raya dan Kegembiraan di Syurga

Kebanyakan kita hanya memahami Aidilfitri hanyalah semata-mata tamatnya Ramadan serta kembali ke tabiat asal makan di siang hari tanpa merenung perubahan diri yg berlaku hasil dari tarbiah Ramadan. Beliau juga menjelaskan bahawa Aidil Fitri memiliki ciri-ciri suasana ketika di syurga nanti.. jika di Aidil Fitri kita saling ziarah menziarahi sesama sanak saudara dan sahabat handai, berpakaian baru, bergembira dan sebagainya maka itulah suasana di syurga nanti.

Di syurga nanti kita akan saling ziarah menziarahi sesama ahli keluarga dan sahabat handai dengan suasana penuh keceriaan.. tiada kedukaan.. tiada kelelahan.. tiada kesukaran.. semua keluarga berkumpul (insyaAllah) termasuk mereka yg tidak dapat bersama-sama ketika berhari raya di dunia kerana telah pergi terlebih dahulu.. dan semuanya berlaku tanpa pengakhiran.. maknanya kegemberiaan tersebut akan kekal selama-lamanya. Jika hari raya di dunia hanya berlaku beberapa hari sahaja tetapi hari raya di syurga adalah selama-lamanya.

Itulah kegembiraan dan kejayaan yang sebenar dan sejati, tetapi hakikat ini tidak disedari atau sengaja tidak ambil endah oleh manusia. Justeru, mereka lalai dengan keseronokan dunia yang hanya seketika ini.

InsyaAllah kita akan beroleh kejayaan tersebut.. kejayaan yang hakiki.. kegembiraan ketika menemui Tuhan Rabbul Jalil

Salah satu ikhtiar kita untuk mendapatkan kejayaan tersebut ialah dengan mendampingi ulamak.. jadikanlah ulamak sebagai role model atau idola kita.. Pelajarilah sesuatu dari mereka..insyaAllah kita akan memperolehi sinar yang sebenar. Sinar yang akan menunjukkan kita jalan kejayaan.


from http://mohdnazritakuan.blogspot.com/2010/09/raya-dan-kegembiraan-ahli-syurga.html

No comments:

Post a Comment

Followers